De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Wandeling in 'de Beemdkant'

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Wist je dat er in Wommelgem een uniek moerasbos is? Weet je waar Galowayrunderen aan natuurbeheer doen? Waar groeien enorme reuzenboleten of reuzenpaddenstoelen? Hoe ziet een groot huisvuilstort en na jaren uit? Heb je ooit al ijsvogels gezien? En alpensalamanders? Welke rivier vormt de grens tussen Wijnegem en Wommelgem? En waar ligt de nieuwe traagste weg van de gmeenten Wommelgem en Wijnegem?

Ben je benieuwd naar dit prachtig stukje Wommelgemse natuur? Kom dan mee wandelen op woensdag 25 mei. Afspraak om 19u15 aan het einde van de Doornaardstraat in Wommelgem. Daar wordt eerst de trage weg naar Wijnegem officieel geopend. Aansluitend start de wandeling met gids. Onderweg krijg je een gratis drankje. Het einde is voorzien rond 21u30. Voorzie stevige stapschoenen of laarzen en kom bij bij voorkeur met de fiets.

De Beemdkant is een groot natuurgebied op de grens van Wijnegem en Wommelgem waar het Schijn door stroomt. Het is een schitterend stukje natuur, waar zeldzame vogels vertoeven, waar veel verschillende insecten (ook bijen) actief zijn en waar de rivieroevers nestplaatsen voor ijsvogels zijn. In de jaren '60 en '70 werd op een groot stuk van dit gebied duizenden tonnen huisvuil gestort, meer dan een meter dik. Op dit afgedekte stort ontwikkelde zich vegetatie. Men liet de natuur zijn gang gaan. Natuurpunt Schijnvallei beheert dit gebied en zorgt ervoor dat de bijzondere natuurwaarden zich verder kunnen ontwikkelen.

Op woensdag 25 mei nemen de 'beheerders' ons mee in hun natuurgebied en leggen ons uit hoe ze hier aan beheer doen en welke toekomst ze nastreven. Het wordt een leerrijke wandeling in een fraai stukje Wommelgem.

De wandeling is een initiatief van de Wommelgemse milieuraad. Deelname is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. Dat kan vóór 21 mei via Luc Van Elsacker. Let wel: de dieren laten zich wel eens opschrikken door honden. laat je trouwe viervoeter voor deze wandeling dus liever thuis.

Tekst: Luc Van Elsacker