De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Waar blijven de padden?

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

In de loop van februari ontwaken amfibieën uit hun winterslaap en trekken ze massaal naar beken en poelen om zich voort te planten. Dat is de theorie. In de praktijk durft het al wel eens anders lopen.

Als het te koud blijft, dan houden amfibieën het voor bekeken. En dat is precies wat er vandaag gebeurt. Schijnbeemden trok voor tekst en uitleg naar Lode Rubberecht, coördinator van de overzetactie in Schilde.

 

Schijnbeemden: Dag Lode, je organiseert al meer dan 10 jaar de paddenoverzetactie in Schilde. Hoe verlopen de voorbereidingen?

Lode: Prima, de gemeente heeft ook dit jaar weer prima werk geleverd. De schermen staan er. De vrijwilligers staan paraat. Enkel de emmers moeten nog worden ingegraven. Hiervoor wachten we tot na de vrieskou.

Schijnbeemden: Over vrieskou gesproken, normaal gezien had de overzetactie al gestart moeten zijn.

Lode: Dat klopt. Er worden nergens in Vlaanderen amfibieën overgezet. Het is gewoon te koud. En als ik naar de lange termijnvoorspellingen kijk, dan gaat het nog tot begin maart stil blijven aan het paddenfront.

Schijnbeemden: Dat is toch vrij uitzonderlijk?

Lode: Ik heb het even opgezocht. In 2006 is de overzetactie in De Pont pas gestart op 7 maart. Het ziet er naar uit dat we dit jaar ook rond die periode zullen beginnen. Dus ja, dat is toch wel niet alledaags.

Schijnbeemden: Is dat een probleem?

Lode: Neen, het duurt gewoon langer vooraleer de trek kan beginnen. Deze winterprik had wel een probleem geweest als de amfibieën al in hun voortplantingsgebieden waren geweest. Maar gelukkig maken we dat niet veel mee. De kans is groot dat deze editie een korte, krachtige overzetactie zal worden. Als de temperaturen overdag naar zo’n 10 à 12°C gaan en er valt wat malse regen, dan kan het feestje losbarsten (lacht).

Schijnbeemden: We kijken er naar uit. Bedankt voor je toelichting Lode.

Lode: Graag gedaan.

 

 

Tekst: Philip Barbaix / Lode Rubberecht.