Op 30 november plantte Natuurpunt Schijnbeemden het eerste vlinder- en bijenbos van de regio in natuurgebied Beemdkant, een brok natuur op de grens van Wommelgem en Wijnegem.
Zo’n 500 inheemse bomen en struiken met een hoge nectarwaarde gingen de grond in. Meer dan 50 mensen werkten mee aan de actie. CERA zorgde voor financiële steun.
Uniek in de regio
Het gaat niet goed met onze insecten. Een groep Duitse insectenkenners bracht onlangs een dramatische evolutie aan het licht. Sinds 1989 is er een terugval van maar liefst 78%. Natuurpunt Schijnbeemden wou hier iets aan doen en plantte het eerste vlinder- en bijenbos van de ruime regio. Hiervoor selecteerden we zo'n 500 inheemse bomen en struiken met een hoge nectarwaarde.
Kansen voor insecten
In totaal plantten we 24 soorten: van de vroegbloeiende wilg tot de laatbloeiende spork. Zo krijgen insecten zoals vlinders en bijen alle kansen. En dat is nodig, want het verdwijnen van noodzakelijke stuifmeel- en nectarbronnen is een belangrijke oorzaak van de bijensterfte. En ook dagvlinders kunnen best wat nectar gebruiken. Ongeveer 2/3 van de soorten doet het slecht, sommigen zijn zo goed als verdwenen.
Tegelijk zal het nieuwe bos ook kansen geven aan insecten om er zich voort te planten. En ook andere dieren zoals vogels en eekhoorns zullen op termijn profiteren van de zaden en vruchten van het bos.
Van stort tot vlinder- en bijenbos
Het planten gebeurde in natuurgebied Beemdkant op een met grond afgedekt perceel dat in de jaren’60 diende als huishoudelijk afvalstort. Het stuk was al gereserveerd voor spontane verbossing, maar dat proces verloopt zeer moeizaam.
Een test enkele jaren geleden met gelijkaardig plantsoen wees uit dat jonge bomen wel wortel schieten op voorwaarde dat ze geplant worden in een plantgat dat diep genoeg is. Zo kunnen ze grondwater opzuigen en een stevig wortelgestel uitbouwen.
Voorbereidende werken
De terreinploegen van Natuurpunt uit Ekeren zorgden samen met het beheerteam van Natuurpunt Schijnbeemden voor het voorbereidende werk: afbakenen van de plantzones, klepelen van het terrein, boren van plantgaten, ruimen van de stortspecie die naar boven kwam, aanvoer van teelaarde en plantgoed en inkuilen van het plantgoed ter bescherming tegen vorstschade.
Grote plantactie op 30 november
Op 30 november kon de plantactie beginnen. Vrijwilligers van het beheerteam en buurtbewoners zorgden samen met medewerkers van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) voor de aanplant.
Het weer zat niet mee, dus een stevige kom hete soep was erg welkom om tussendoor even op te warmen. Na hard werken staken de meeste planten op het einde van de dag in de grond. Het beheerteam maakte de klus af op zaterdag 9 december.
Het eerste vlinder- en bijenbos in de ruime regio is een feit. We kijken nu al uit naar 30 november 2037 voor een prachtige herfstwandeling.
Met dank aan CERA voor de financiële steun, de terreinploeg van Natuurpunt en alle vrijwilligers en buurtbewoners die zijn komen mee helpen.
Meer info?
Jan Dewilde, conservator Beemdkant, jan.dewilde@hotmail.com.
Secretariaat Natuurpunt Schijnvallei, Turnhoutsebaan 343, 2110 Wijnegem, 03 354 55 06, info@schijnvallei.be.
Help je graag mee?
Natuurpunt Schijnbeemden organiseert maandelijks een beheerdag in één onze natuurgebieden, ook in de week zijn we actief. Wie geïnteresseerd is, mag zijn contactgegevens mailen naar info@schijnvallei.be.
Tekst: Philip Barbaix / Pieter Wuyts / Jan Dewilde