De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Paddenoverzet Schilde breekt alle records

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

“Het zit erop en het was een recordjaar” Met die woorden bedankte coördinator Lode Rubberecht de vrijwilligers en de gemeente voor het geleverde werk tijdens de paddenoverzetactie in Schilde.

Het was niet alleen de kortste overzet ooit (amper 34 dagen), het was een ook een heel memorabele editie. Want zowel in De Pont als in de Rode Dreef werden nooit zoveel dieren overgezet. 

6754. Dat is het totaal aantal overgezette amfibieën. Een absoluut record. Een dikke 1000 dieren meer dan vorig jaar. Lode Rubberecht die de paddenoverzet in Schilde coördineert, is een tevreden man. Schijnvallei trok naar Lode voor tekst en uitleg.

Schijnvallei: Dag Lode, proficiat met dit mooie resultaat. Hoe komt het dat er dit jaar 1000 dieren meer werden overgezet?

Lode: “Bedankt, ik sta er zelf ook versteld van. Volgens mij heeft de koude januarimaand meegespeeld. Door vlak na een langere koudeperiode de schermen te plaatsen hadden we dit jaar de kop van het peloton te pakken. En dat waren de salamanders in de Rode Dreef. Nog nooit hebben we daar zoveel salamanders overgezet.” (lacht)

Schijnvallei: En hoe is de overzet in De Pont verlopen?

Lode: “Ook daar sneuvelden de records. Het was padden en kikkers troef. Ook daar hebben we nog nooit zoveel padden en kikkers overgezet. Ook de kleine watersalamanders  en alpenwatersalamanders deden het niet slecht. Gemiddeld waren er meer dan andere jaren. En ook opvallend. Nog nooit zaten er zoveel muizen in de emmers. Dat kan erop wijzen dat het een goed uilenjaar wordt.”

Schijnvallei: Allemaal goed nieuws. Het gaat moeilijk worden om dit volgend jaar te verbreken…

Lode: “Dat denk ik ook, maar we gaan toch proberen om opnieuw een mooi resultaat neer te zetten.”

Schijnvallei: We zijn benieuwd. Lode, het laatste woord is voor jou.

Lode: “Ik wil graag iedereen bedanken die op één of andere manier heeft meegeholpen aan de overzetactie in Schilde. Het Schepencollege, de milieudienst, de dienst der werken, de communicatiedienst. Zonder hun ondersteuning staan er geen schermen. De bewoners, de sporadische vrijwilligers en de harde kern. Zonder hen is er geen overzet. Bedankt!”

 

De resultaten

De Pont

 • 2279 padden
 • 2279 bruine kikkers
 • 98 alpenwatersalamanders
 • 125 kleine watersalamanders
 • 48 vinpootsalamanders
 • 3 groene kikkercomplex
 

De Rode Dreef

 • 33 padden
 • 1198 bruine kikkers
 • 248 alpenwatersalamanders
 • 293 kleine watersalamanders
 • 150 vinpootsalamanders
 

Tekst: Philip Barbaix / Lode Rubberecht