De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Jong geleerd is oud gedaan

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Eind januari organiseerde Natuurpunt Schijnvallei het praatcafé Vogels voeren en beloeren in de Orangerie van Schilde. Aanleiding hiervoor was het Grote Vogeltelweekend.  

Het praatcafé was er niet alleen voor grote mensen. 58 kinderen uit basisschool Vennenbos in Schilde kwamen ook vogels voeren en beloeren in de Orangerie. Een verslag.

Naar aanleiding van het Grote Vogeltelweekend vroeg Natuurpunt Schijnvallei of basisschool Vennenbos in Schilde geïnteresseerd was om met een aantal kinderen vogels te komen bekijken aan een voederplek bij de Orangerie. Het antwoord liet niet lang op zich wachten en de school kwam langs met enkele enthousiaste juffen en 58 laaiend enthousiaste kinderen uit het derde, vierde en vijfde leerjaar.

Kranten aan de ramen

Al die kinderen aan het raam, daar hoort een beetje lawaai bij. Daarom verdeelden we de groep in vier kleine groepjes die om de beurt aan het raam plaats namen. Op de ramen kleefden we krantenpapier. Enkel een smalle strook met zicht op de voederplek bleef open. Door die camouflage truc vielen al die neuzen tegen het glas niet zo hard op. 

Zorro op de voederplank

Als snel bleek dat de kinderen de meeste vogels vlot herkenden. Het was duidelijk dat ze tijdens de les de soorten goed bestudeerd hadden. Het tellen verliep daardoor vlekkeloos. Toch was er één vogelsoort die ze nog nooit gezien hadden: de boomklever. Toen die nootjes kwam halen aan de voederplek zorgde dat voor de nodige suspense. Hoe kan het ook anders, een vogel met een zorromasker spreekt toch tot de verbeelding. 

“Ah ja, die kunnen wij ook opeten” 

Het bleef niet alleen bij kijken, de kinderen kregen ook tips voor het voeren van vogels. Over hoe een boomklever noten opeet door het nootje in de bast van een boom vast te prikken om er dan met zijn scherpe bek stukjes van af te halen. En dat zwart gestreepte zonnebloempitten het energierijkst zijn of dat je insectenetende vogels een groot plezier kan doen in de winter met gedroogde meelwormen. Die laatste tip sloeg in als een bom, want vrijwel onmiddellijk volgde een gezamenlijke kreet: “Ah ja, die kunnen wij ook opeten!”

Voor herhaling vatbaar

In totaal 11 vogelsoorten passeerden de voederplank: roodborstje, koolmees, pimpelmees, boomklever, merel, vink, heggenmus, staartmees, houtduif, kauw en kraai. De boomklever was zonder twijfel de populairste. Iedereen was het erover eens. De vogeltelochtenden en –namiddagen tijdens de schooluren waren plezant en leerrijk. Voor herhaling vatbaar.

 

Tekst: Philip Barbaix, Lode Rubberecht.
Foto's: Lode Rubberecht.