De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Hoe zou het zijn met de padden?

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

De paddenoverzet in Schilde is ondertussen aan zijn elfde editie toe. Dit jaar is de trek spectaculair op gang gekomen.

Schijnvallei trok naar Lode Rubberecht voor tekst en uitleg. Als coördinator van de overzetactie in Schilde kan hij als geen ander inschatten hoe de actie verloopt.

Salamanders boven

Schijnvallei: Dag Lode, de actie in Schilde is volop bezig. Wat is je eerste indruk?

Lode: “We zijn goed bezig! Voor het eerst sinds jaren zijn we er in geslaagd om de kop van het peloton te pakken te krijgen: de salamanders.” (glundert)

Schijnvallei: Hoezo?

Lode: “Ik had de voorbije jaren een flauw vermoeden dat we een deel salamanders misten. Er is een voorhoede die er elk jaar vroeg aan begint en die we tot nu toe misliepen. Die rakkers zijn dit seizoen massaal in onze emmers terecht gekomen. Het was echt ongelooflijk eigenlijk. Op 18 februari hebben we in De Pont en de Rode Dreef samen 66 salamanders overgezet. Op dat moment waren er amper padden of kikkers te bespeuren! En ook de dagen daarop vonden we veel salamanders.”

En toen kwamen ze…

Schijnvallei: En zijn er ook al padden en kikkers overgezet?

Lode: “Absoluut. Een paar dagen later, op 22 februari, was het opnieuw ‘koekenbak’. De overzetters van dienst zullen die avond en de volgende ochtend niet snel meer vergeten denk ik. Het was de dag voor de storm, een kletsnatte woensdagavond en een winderige donderdagochtend met minima van 10° C. Ideaal paddenweer!”

Schijnvallei: Waren ze met veel?

Lode: “En of! De vrijwilligers van de twee avondshiften en de ochtendshift hebben samen maar liefst 1340 dieren overgezet. Zwaar labeur in de gietende regen. In de Rode Dreef waren er 347 amfibieën op pad. En in De Pont 993.”

Schijnvallei: Verwacht je nog veel amfibieën?

Lode: “Zeker. We houden al tien jaar statistieken bij van het aantal soorten en de aantallen die we overzetten. En die cijfers vertellen ons dat er nog een paar duizend amfibieën op komst zijn. Een deel daarvan viel in de emmers op zaterdag 4 maart, maar er komen er nog. Dus we kunnen nog alle hulp gebruiken.”

Help mee

Schijnvallei: Hoe kunnen mensen meehelpen?

Lode: “Afspraak elke dag om 19 uur op de parking van de Orangerie in Schilde, De Pont 45. Elke shift wordt begeleid door een vrijwilliger van de vaste kern. Samen halen we de amfibieën uit de emmers en zetten ze veilig onder een hoopje bladeren aan de andere kant van de weg. Wie graag op de hoogte blijft, kan zich inschrijven op de Paddenflits, een speciale nieuwsbrief.”

Schijnvallei: Moeten mensen iets meenemen?

Lode:”Laarzen, een zaklamp en regenkledij. En niet vergeten: een fluohesje. Aangezien we langs een baan lopen in de schemering is het belangrijk dat we zichtbaar zijn voor autobestuurders. Zeker voor kinderen is zo’n fluohesje een must.”

Schijnvallei: Ok Lode, bedankt voor het gesprek.

Lode: “Graag gedaan!”

 

Tekst: Philip Barbaix, Lode Rubberecht.