De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Hoe zou het zijn met de huiszwaluwen?

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

In april hing de Vogelwerkgroep meerdere kunstnesten voor huiszwaluwen in ‘s-Gravenwezel. De nesten werden opgehangen bij één van de laatste kolonies in onze regio.

Ondertussen zijn er drie kunstnesten en één natuurlijk nest bezet. Om te vermijden dat de uitwerpselen op de stoep belanden, hing de vogelwerkgroep enkele weken geleden mestplankjes onder de nesten. Wat zijn nu de volgende stappen?

 

Stand van zaken: vier nesten bezet

Al jaren broedt er een kolonie huiszwaluwen aan de Wijnegemsesteenweg in ’s Gravenwezel. Ooit waren er tientallen nesten in de winkelstraat. Nu blijven er nog maar een drietal over. Er moest dus dringend ingegrepen worden. In april hing onze vogelwerkgroep verschillende kunstnesten tussen de bestaande nesten. Lees hier het vorige artikel

Het was afwachten tot juni om te kijken hoe de zwaluwen hierop reageren. De eerste resultaten zijn alvast positief. Vier nesten zijn bezet waarvan drie kunstnesten. Om te vermijden dat de uitwerpselen op de stoep belanden, hing de vogelwerkgroep enkele weken geleden mestplankjes onder de nesten. 

 

Wat gebeurt er nu?

Deze zomer zullen de vogels proberen om nog een keer te broeden. De jongen van het eerste broedsel assisteren soms hun ouders bij het tweede. Meestal gebruikt een koppel hetzelfde nest voor het tweede broedsel. Maar het zou ook kunnen dat ze een nieuw (kunst)nest in gebruik nemen. In dat geval zal de vogelwerkgroep ook onder het nieuwe nest een mestplankje hangen.

Vanaf september vertrekken de vogels terug naar het zuiden waar ze de winter doorbrengen in Afrika. En die reis houdt risico’s in. Het slechte weer en vogelvangst zorgen jaarlijks voor slachtoffers. En dan is er nog de afstand die elk jaar groter wordt. De Sahara die de huiszwaluwen jaarlijks oversteken breidt altijd maar verder uit. De vogels moeten dus grotere afstanden afleggen om naar hun winterverblijfplaats te vliegen.

Huiszwaluwen zijn nesttrouw en keren meestal terug naar dezelfde plaats. Soms zelfs naar hetzelfde nest. We hopen dat de jongen van dit jaar volgend jaar naar de kolonie terugkeren en zelf voor nakomelingen gaan zorgen. Zo kan de kolonie uitbreiden.

 

Ken jij een plek waar nog huiszwaluwen nesten?

Ken je een plek in onze regio waar nog huiszwaluwen nesten? Laat het ons weten. Stuur een mail naar info@schijnvallei.be en geef het adres van de nestplaats door. Wij nemen contact op met de eigenaar en vragen hem of haar of we kunstnesten mogen ophangen. Natuurpunt ontwikkelde speciaal hiervoor deze folder (pdf).

We kregen heel wat mails van mensen die bereid zijn om aan hun gevel een kunstnest voor zwaluwen te hangen. Dat bewijst dat veel mensen deze kwetsbare vogels een handje willen helpen. 

Het ophangen van kunstnesten heeft enkel zin als er in de onmiddellijke omgeving al een kolonie zit. In dat geval kan je beroep doen op  de Vogelwerkgroep van Natuurpunt Schijnvallei. Neem contact op met info@schijnvallei.be. Als er geen kolonie in de buurt zit, kan je altijd zelf een kunstnest ophangen. Je weet maar nooit of een koppel huiszwaluwen beslist om onder jouw dakgoot een gezin te stichten.

 

Tekst: Philip Barbaix