De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Gewonde buizerd terug vrij gelaten

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

In september 2015 vond conservator Fons Bresseleers een buizerd in natuurgebied De Pont. Het dier was verzwakt en verschool zich in het struikgewas. Met de hulp van zijn vrouw kon Fons de buizerd vangen. Met stevige handschoenen weliswaar.

De jonge roofvogel zat verstrengeld tussen de takken vlakbij de kijkhut van het natuurgebied. Zijn vleugel had een flinke slag gekregen. De sterke wind van de voorbije dagen had het dier waarschijnlijk ergens tegenaan doen vliegen.

Fons bracht de onfortuinlijke vogel naar het Vlaams Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in Brasschaat-Kapellen. Hij vervoerde het dier in een afgesloten kartonnen doos voorzien van een paar luchtgaten.

In het VOC kreeg de buizerd de nodige zorgen. De verzorgers spalkten zijn vleugel en dienden hem  aangepaste medicatie toe om ontstekingen te vermijden. Na een revalidatieperiode binnen werd het dier in een grote vogelkooi buiten geplaatst. Zo kreeg hij de kans om zijn vleugels uit te slaan en een paar testvluchten te maken.

Eind december van vorig jaar kreeg Fons goed nieuws. In een e-mail van het VOC stond dat de vogel goed hersteld was en werd vrij gelaten op een rustig plekje.

Zelf een gewond dier gevonden in de Schijnvallei?

Breng het dan naar het VOC. De vrijwilligers staan er 7 dagen op 7 klaar om gewonde wilde dieren er terug bovenop te helpen.

Je kan ook eerst even bellen voor meer info.

VOC Brasschaat-Kapellen
Holleweg 43
2950 Kapellen
tel. 0473/48.48.97

Tekst: Philip Barbaix