De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

De Midweekploeg: straffe vrijwilligers in actie

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Sinds geruime tijd is er naast een maandelijkse beheerploeg ook een ploeg aan de slag tijdens de week: de Midweekploeg. 

Elke donderdagvoormiddag trekt conservator Fons Bresseleers en zijn handige Harry’s en Harriëtten naar de natuurgebieden om allerlei klusjes op te knappen. Een omheining herstellen, een omgevallen boom opruimen of zelfs een knuppelpad maken. Hoog tijd voor een gesprek.


Schijnbeemden: Dag Fons, leg eens uit, hoe is die Midweekploeg precies ontstaan?

Fons: “De Midweekploeg komt voort uit de maandelijkse beheerploeg. Een ploeg van gemiddeld 11 vrijwilligers die één zaterdagvoormiddag per maand samenkomt om beheerwerken uit te voeren in onze natuurgebieden. Maar soms is het nodig om korter op de bal te spelen. Als er bijvoorbeeld een boom op een draad valt tijdens het graasseizoen. We kunnen dan geen maand wachten om die herstelling uit te voeren. Zeker niet als er Galloways of paarden rondlopen.”

Schijnbeemden: En zo geschiedde…

Fons: “We zijn gestart met een aantal mensen uit de maandelijkse beheerploeg die ook in de week tijd hebben om mee te helpen: gepensioneerden, mensen die in shift werken, in het algemeen mensen die zich nuttig willen bezig houden. Ondertussen is de Midweekploeg een vaste waarde geworden en helpen er gemiddeld 5 mensen per werkdag mee. Twee keer per jaar overlopen we welke werken we door de maandelijkse beheerploeg laten uitvoeren en welke werken de Midweekploeg op zich kan nemen.”

Schijnbeemden: Welk soorten werken doen jullie precies?

Fons: “Dat is heel gevarieerd: het maken van een draadpoort, het herstellen van een omheining, het maaien van bramen, een brug ineen knutselen, een vlonderpad maken, een oude stal afbreken enz. Meestal klusjes als voorbereiding op een maandelijkse werkdag of die de werkdag efficiënter kunnen laten verlopen.”

Schijnbeemden: Hoe vinden mensen hun weg naar jullie?

Fons: “Het secretariaat is het centrale aanspreekpunt voor iedereen die graag wil mee helpen. Daarnaast doet de tamtam zijn werk, maar soms komen mensen ook heel toevallig bij ons terecht.”

Schijnbeemden: Vertel…

Fons: “Vorig jaar waren we aan de slag in De Pont. Net toen we het reservaat binnen gingen, kwamen we een kerel tegen die al een paar uurtjes in de fotohut had doorgebracht. Hij vroeg zich af wie wij waren en wat we hier precies deden. En nu maakt Dimitri deel uit van onze Midweekploeg. Hij werkt in shiften en kan zich zaterdagvoormiddag moeilijk vrij maken. Dus voor hem is de Midweekploeg de oplossing om iets voor de natuur te doen.“ 

Schijnbeemden: Dat is mooi gezegd Fons. Bedankt voor je tijd.

Fons: “Graag gedaan”.

 

Help je graag mee?

Met de maandelijkse beheerploeg of de Midweekploeg? Of alle twee?
Stuur dan een mail naar info@schijnvallei.be.

 

Tekst: Philip Barbaix