De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Bunzing gespot (video)

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Al jaren leeft de bunzing in de Schijnvallei. Het gebeurt bijna nooit dat je het dier overdag te zien krijgt. Want deze marterachtigen zijn vooral 's nachts actief. En ook dan zijn ze op hun hoede.

Moeilijk te spotten dus. Maar onze wildlife camera is altijd paraat en filmde het dier tijdens een nachtelijke zoektocht naar eten.

De bunzing is een pak kleiner dan de steenmarter en is te vergelijken met de tamme witte fret die jagers gebruiken om konijnen uit hun holen te jagen.

De soort is zeldzaam geworden. In tegenstelling tot de steenmarter. Let vooral op de hobbelende manier van bewegen en de bolle rug. Zo kan je een bunzing herkennen.

Het INBO marternetwerk

Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) doet onderzoek naar de bunzing en andere marterachtigen. Ze richtte hiervoor een marternetwerk op.

Het systeem is heel eenvoudig. Vrijwillige koeriers halen in heel Vlaanderen dode dieren op – meestal verkeersslachtoffers – en brengen ze naar een diepvries. Op vaste momenten komt het instituut de dode dieren halen. Zo kunnen wetenschappers nuttige informatie verzamelen over verspreiding, voeding, doodsoorzaak enz.

Een marterachtige gevonden?

Natuurpunt Schijnvallei werkt mee aan dit project. Dat doen we ondertussen al 10 jaar. Fons Bresseleers is onze koerier en haalt overal in ons werkingsgebied marterachtigen op.

Wie een dode marterachtige vindt, mag Fons of het secretariaat contacteren.

Resultaten

  • Van 2006 t/m 2010: 6 bunzings
  • Van 2010 t/m vandaag: 4 steenmarters
  • Van 2006 t/m vandaag: 2 wezels

Doodsoorzaken

  • Verkeersslachtoffer: 6 bunzings en 3 steenmarters
  • Verdronken in waterton: 1 steenmarter
  • Gevangen door kat: 1 wezel
  • Onbekend: 1 wezel

Tekst: Fons Bresseleers / Philip Barbaix