Ook dit jaar organiseert Natuurpunt Schijnvallei i.s.m. haar afdelingen de behaagactie waarmee we het aanplanten van streekeigen groen in de tuinen willen aanmoedigen. De actie gaat door in alle gemeenten en districten van ons werkingsgebied. Vanaf 1 september kan je er terecht voor inheems plantgoed tegen voordelige prijzen. En de natuur vaart er wel bij!
Waarom streekeigen groen?
De voordelen van streekeigen soorten tegenover uitheems (sier)groen zijn talrijk en onmiskenbaar. Streekeigen bomen en struiken zijn goedkoper, ze groeien sneller, hebben een langere levensduur en zijn beter bestand tegen de grillen van ons klimaat of allerlei ziekten en plagen.
Maar streekeigen groen biedt nog meer voordelen. Zo trekken deze planten meer insecten aan dan uitheemse soorten. Bloesemdragende soorten trekken vlinders, bijen en hommels aan, die op hun beurt dan weer insectenetende vogels aantrekken. Bessen- en vruchtdragende soorten zijn bovendien zeer aantrekkelijk voor vogels en andere dieren. En tenslotte maakt streekeigen groen - in tegenstelling tot bijvoorbeeld coniferen die heel het jaar groen blijven - van elk seizoen een gebeurtenis.
Behoud de natuur: behaag je streek
Voor een geslaagd natuurbehoud in Vlaanderen moet er ook veel aandacht gaan naar het ontwikkelen van de natuur buiten de natuurgebieden. Natuurgebieden volstaan namelijk niet om alle natuurlijke dierpopulaties in stand te houden. Wanneer zo’n natuurgebied enkel is omgeven door bebouwing en natuurloze open ruimte (grond zonder natuurelementen), dan is het in feite een eiland van natuur. De diersoorten die het bewonen, zijn gevangen in dit eiland en kunnen geen contact hebben met hun
soortgenoten die elders verderop vertoeven. Het gevolg is dat ze zullen moeten verdwijnen bij gebrek aan partners of voedsel, of dat ze verzwakken en sterven door inteelt.
Hagen, houtkanten en bomenrijen zijn in ons cultuurlandschap vaak de enige verbindingswegen tussen de overgebleven natuurgebieden. Gemengde hagen en houtkanten in landelijke gebieden en privé-tuinen kunnen samen groene linten vormen en zo gedeeltelijk zorgen voor vervanging van de verdwenen struwelen, houtkanten en hakhoutbosjes. Op deze wijze zal de waarde van het landschap zowel voor plant en dier als voor de wandelaar verhogen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen.
Aanbod
De behaagactie voorziet in haagplanten, klimplanten, (fruit)bomen en knotpoten. Let wel op: het aanbod kan verschillen van gemeente tot gemeente! Niet elke gemeente biedt alle pakketten aan en sommige gemeentes hebben een extra aanbod.
Klik hier voor de algemene folder met beschrijving van de pakketten, planten en onderhoudstips.
Hoe bestellen?
Heel eenvoudig! In het informatieblad of op de website van uw gemeente vindt u vanaf 1 september 2023 de beschrijving van het lokale aanbod, het bestelformulier, de uiterste bestel- en betaaldata en de wijze van betaling. (Borsbeek, Malle, Ranst, Schilde, Wommelgem, Wijnegem en Zoersel).
Voor Antwerpen (districten Antwerpen, Berchem, Borgerhout en Deurne) verlopen de bestellingen via ons secretariaat. Een beschrijving van de aangeboden pakketten en bestelwijze van vindt u in deze folder. Het bestelformulier en de betaling dient uiterlijk 20 oktober 2023 in ons bezit te zijn.
Wanneer afhalen?
Op zaterdag 25 november 2023 op volgende uren en plaatsen (onder voorbehoud van wijzigingen):
Antwerpen: 10u-12u in 't Werkhuys, Zegelstraat 13, Borgerhout
Borsbeek: 12u-14u in Loods 30 op Fort III, Borsbeek
Malle: 10u-12u in het gemeentemagazijn, Nijverheidsstraat 7, Oostmalle
Ranst: 10u-12u in de Drogenhofschuur, Schawijkstraat 105, Ranst
Schilde: 12u-14u in het magazijn van de dienst der werken, Rozenhoek 2, Schilde
Wijnegem: 13u-16u in het oude recyclagepark in de Lazaretstraat, Wijnegem
Wommelgem: 9u-12u in de Gemeentewerf, Rollebeekstraat 9 (achter brandweerkazerne), Wommelgem
Zoersel: 10u-12u in de schuur van de groendienst in het park Halle Hof, Kasteeldreef 55, Halle
Meer info
Antwerpen: secretariaat 03 354 55 06
Borsbeek: Milieudienst 03 320 94 02
Malle: Natuurpunt Voorkempen
Ranst: Dienst Omgeving 03 470 10 83
Schilde: Milieudienst 03 380 16 12
Wijnegem: Dienst Leefmilieu 03 288 21 10
Wommelgem: Dienst Omgeving 03 355 12 58
Zoersel: Natuurpunt Voorkempen