De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Slanke haarmuts, een zeldzaam mos voor de Schijnvallei

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Leo Van Herbruggen van de Planten- en zwammenwerkgroep ontdekte tijdens een wandeling in het Oelegemse Vrieselhof de Slanke haarmuts. 

In de Ardennen en het Maasgebied een algemene mossensoort, maar in onze regio en in de kempen vrij zeldzaam. En dat maakt deze vondst toch wel bijzonder. 

Over haarmutsen

Haarmutsen zijn epifitische topkapselmossen. ‘Epifitisch’ betekent dat ze groeien op levende planten zonder hieraan voedsel te onttrekken. In dit geval zijn dat bomen met een rijke schors in open bossen en struwelen. 

De naam ‘topkapselmos’ verraadt het al een beetje. De sporen zitten in een kapsel dat uit de top van het mosplantje groeit. De mosplantjes staan rechtop, dicht bij mekaar. Zo beschermen ze zichzelf tegen uitdroging. De slanke haarmuts is één van de zeldzamere soorten.

Een tenger mos

Orthotrichum tenellum. Zo luidt de Latijnse naam. Tenellum is een verkleinwoord van het Latijnse woord ‘tener’ wat teer of tenger betekent.

Deze haarmuts moet je leren vinden. De kleine mosplanten groeien vaak in groepjes, ook wel ‘zodes’ genoemd. Het is een kleine mossensoort die makkelijk over het hoofd gezien wordt. En dat maakt de ontdekking ervan extra bijzonder.

Op stap

Ben je geïnteresseerd in planten en/of zwammen? Elke dinsdagvoormiddag tussen 9.30 en 12.30 uur gaat de Planten- en zwammenwerkgroep op stap, en dit het hele jaar door. Onder leiding van Staf Brusseleers doet de groep excursies naar natuurgebieden, parken en domeinbossen in de omgeving. 

Afhankelijk van het seizoen komen mossen, lichenen, planten en/of paddenstoelen aan bod. 

Iedereen is van harte welkom, ook absolute beginners. Wie graag op de hoogte blijft van de wekelijkse uitstappen kan een mail sturen naar colybia@telenet.be of contact opnemen met Staf via 0479 310 828.

 

Tekst: Philip Barbaix, Staf Brusseleers.
Foto's: Leo Van Herbruggen.