De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Rivierenhof en leerlingen Sint-Ursula-Instituut Wilrijk bouwen 100 nestkasten voor beheersing eikenprocessierups

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Het Sint-Ursula-Instituut in Wilrijk contacteerde ons op zoek naar geschikte locatie(s) in het Antwerpse voor het plaatsen van mezennestkastjes in de strijd tegen de eikenprocessierups. Wij brachten hen in contact met de de directeur van de provinciale groendomeinen regio Antwerpen zodat 'project rups' van start kon gaan.

Onderzoek toont aan dat het plaatsen van nestkasten voor mezen de opmars van de eikenprocessierups kan terugdringen... Een artikel in de krant was voor de leerkrachten van het Sint-Ursula-Instituut uit Wilrijk voldoende om een heus rupsenproject op poten te zetten.

De provincie Antwerpen bracht het enthousiaste leerkrachtenteam in contact met Jef Lauwers, domeinwachter en natuurkenner van het Rivierenhof. Jef was zeer verheugd met de ontwikkeling van 100 nestkasten en was zeer benieuwd naar de slaagkansen van het nagelnieuwe project. Vorig jaar zorgden de brandharen van de eikenprocessierups voor veel hinder bij bezoekers.

De leerkrachten en leerlingen van het eerste jaar secundair onderwijs ontwierpen samen een prototype dat voldeed aan de criteria van Jef en dat door de leerlingen gebouwd kon worden. Zo mocht de opening van de nestkast niet te groot zijn en moest ze vooraan handig te openen zijn om controles en reiniging achteraf mogelijk te maken.

Na de bestelling van o.a. 1020 op maat gezaagde plankjes en meer dan 3000 schroeven zit het project momenteel in de productiefase. Niet alleen het vak techniek neemt met de bouw van de nestkasten het project voor zijn rekening. Ook tijdens andere vakken wordt de ecologische bestrijding van de eikenprocessierups belicht. Tijdens P.O. worden de nestkastjes gepersonaliseerd met een pyrograaf om het gebruik van verf te vermijden. Ook het directieteam is zeer betrokken bij het project en ondersteunt i.s.m. Brico doe-het-zelf bouwmarkt Wilrijk haar leerkrachten met de nodige middelen.

Tijdens de winterperiode zullen Jef en zijn collega’s de 100 nestkastjes ophangen om vervolgens samen met de leerlingen vol spanning uit te kijken naar de eerste resultaten. Zal de mezenpopulatie toenemen? En zal deze ervoor zorgen dat er volgende lente in het Rivierenhof minder hinderlijke brandharen door de lucht zweven?  U kan het volgen op de websites van de provincie en van het Sint-Ursula-Instituut: www.provincieantwerpen.be, www.st-ursulawilrijk.be.

Brico, provincie Antwerpen en het ICT-team van de school schakelen een versnelling hoger.

Project RUPS maakt stilaan het een en ander los in en rondom de school. Doe-het-zelf bouwmarkt Brico is enorm gecharmeerd door de eerste nestkasten die van de band rollen en besloot daarom de school een accuboormachine cadeau te doen. De machine werd meteen ingezet en helpt de leerlingen om de nestkasten nauwkeuriger te monteren.

De provincie Antwerpen neemt naast het plaatsen van de nestkasten ook de opvolging voor zijn rekening. In mei of juni zal de provincie de school inlichten over hoeveel kasten er bewoond zijn.

Ouders, personeel en omstaanders krijgen weldra de kans om het peter- of meterschap van een genummerde kast op zich te nemen. Via de site van de school kan iedereen de toestand van zijn genummerd huisje volgen.

Op school is intussen een webcam gearriveerd die het ICT-team in een nestkast zal plaatsen. Deze nestkast wordt in de grote boom voor de speelplaats gehangen. Binnenkort hopen we de eerste beelden van nieuwsgierige koolmeesjes te kunnen tonen.

Ivan Tijsmans