De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Resultaten paddenoverzet 2015

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

De editie 2015 van de paddenoverzet zit erop. Bijna twee maanden lang hebben vrijwilligers uit alle windstreken langs de schermen in Schilde en Oelegem gepatrouilleerd. Het laatste woord is voor de organisatoren: hoofdpadvinders Lode Rubberecht en Dirk Demey.

Schijnvallei – Lode, het was de tiende editie in Schilde. Hoe voelt dat?

Lode: “Fantastisch! Met 53 dagen was het een vrij korte overzetperiode. Maar wel eentje om u tegen te zeggen. Nog nooit noteerden we zoveel padden en bruine kikkers in De Pont. In de Rode Dreef waren er dit jaar heel wat minder kikkers, maar daar braken de salamanders alle records. De Pont en de Rode Dreef samen waren goed voor 4845 amfibieën. Je zou deze overzet dus gerust een feesteditie kunnen noemen.” (lacht)

Schijnvallei – Dirk, jullie zijn in Oelegem nog niet zo lang bezig. Hoe was het daar?

Dirk: “We zijn dit jaar 5 jaar bezig, een halve feesteditie zeg maar (lacht). 2015 was niet zo spectaculair als vorig jaar.  Toen hielpen de vrijwilligers bijna 5000 amfibieën veilig over de weg. Maar dat was uitzonderlijk veel. Dit jaar halen we 4088 beestjes. En dat is nog altijd een heel mooi aantal. Je zou kunnen zeggen dat Schilde dit jaar het verschil heeft goed gemaakt.”

Schijnvallei – de vrijwilligers helpen meestal padden en bruine kikkers over de weg. Maar hier en daar zitten er ook salamanders in de emmer. Hoe zit het daarmee?

Dirk: “In Oelegem zijn er niet zoveel salamanders. Dat komt omdat de leefomgeving minder geschikt is. Elk jaar zien we het aantal salamanders afnemen. Een paar jaar geleden telden we nog zo’n 30 diertjes. En dit jaar hebben we exact één alpenwatersalamander overgezet. De oorzaak van die daling is een bouwwerf die al jaren aansleept en voor verstoring zorgt.”

Lode: “In Schilde zetten we drie soorten salamanders over: de alpenwatersalamander, de kleine watersalamander en de vinpootsalamander. Ook in De Pont zien we elk jaar hun aantal afnemen. In 2013 hebben we een stuk leefgebied verloren door verkaveling. En dat heeft ongetwijfeld voor een daling gezorgd.”

Schijnvallei – maar er is ook goed nieuws over de salamanders?

Lode: “Absoluut! In de Rode Dreef in Schilde hebben de salamanders het wel goed gedaan. Daar is geen verstoring. We noteerden er dit jaar zelfs een record voor alle drie de soorten! Maar ook voor De Pont ben ik positief. We hebben daar gemerkt dat sommige bewoners in hun tuin een vijver hebben aangelegd. En die vijvers kregen na een aantal jaren hun eigen populatie salamanders. Zo vonden we op één avond 23 alpenwatersalamanders aan de verkeerde kant van het scherm! Eerst dachten we aan terugtrek, maar toen we zagen dat de meerderheid bestond uit hoogzwangere vrouwtjes wisten we dat er iets anders aan de hand was. Ze waren op weg waren naar de oprit van een huis in De Pont. En toen we de tuin van dat huis bekeken, zagen we een grote vijver. De salamanders hadden dus voor een voortplantingsplaats gekozen aan de verkeerde kant van het scherm. De natuur blijft ons verbazen (lacht). Ook de zachte decembermaand zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het mindere aantal salamanders in De Pont.”

Schijnvallei – zoveel jaren paddenoverzet, daar horen ongetwijfeld mooie herinneringen bij?

Dirk: “Zeker en vast! Oelegem telt twee scholen en die doen elk jaar mee. En dat vinden we fantastisch! Het viel me op dat de kinderen zeer goed op de hoogte waren van de weersomstandigheden waarin padden en kikkers trekken. Ik was aangenaam verrast door hun kennis. En toen ik vroeg hoe ze dat wisten, antwoordden ze allemaal dat de juf hen dat had verteld. Waarop de juf zei dat ze die info vorig jaar van mij gekregen heeft. Zowel de leerlingen als de juf hebben dus goed geluisterd.” (lacht)

Lode: “Ik heb veel mooie herinneringen aan 10 jaar paddenoverzet. Het enthousiasme van jong en oud na zoveel jaren blijft aanstekelijk werken en dat doet me veel plezier. De stoet van 23 alpenwatersalamanders die we dit jaar toevallig ontdekten aan de verkeerde kant van het scherm vond ik toch wel heel bijzonder. Jarenlang heb ik me afgevraagd hoe het komt dat het aantal salamanders in De Pont zo laag was. Toen besefte ik dat een deel van die populatie een omgekeerde trekbeweging maakt naar een vijver in een tuin. En plots was het mysterie opgelost.”

Schijnvallei – Als jullie nog iets kwijt willen, het laatste woord is voor jullie.

Dirk: “In de eerste plaats wil ik alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet. En ik wil ook de gemeente Ranst bedanken. We hopen dat de gemeente ons ook de volgende jaren blijft steunen met het plaatsen van paddenschermen. Want die logistieke ondersteuning is cruciaal.”

Lode: “Ook in Schilde speelt de gemeente een belangrijke rol. Zonder de technische dienst en de milieudienst kunnen we dit niet klaar krijgen. Ne grote dankuwel ook aan Marc Gorrens die heel wat werk heeft gestoken in de nieuwsbrief Paddenflits en de website. Het laatste woord is voor de vrijwilligers die zoals elk jaar trouw op post zijn, weer of geen weer. Daar doe ik mijn hoed voor af.”

Schijnvallei – heren, bedankt voor het gesprek.

Dirk, Lode: “Graag gedaan!”

De paddenoverzet 2015 in cijfers

Schilde totaal: 4845 (record)

o De Pont totaal: 3924 (record)

  • Gewone pad: 1954 (record)
  • Bruine kikker: 1751 (record)
  • Kleine watersalamander: 87
  • Alpenwatersalamander: 103
  • Vinpootsalamander: 29

 

o Rode Dreef totaal: 921

  • Gewone pad: 57
  • Bruine kikker: 476
  • Kleine watersalamander: 178 (record)
  • Alpenwatersalamander: 119 (record)
  • Vinpootsalamander: 91 (record)


Oelegem totaal: 4088

o Knodbaan: 1371 amfibieën

o Goorstraat: 2717 amfibieën