De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Persbericht: "Antwerpen mist historische kans om Schijn met Schelde te verbinden"

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Het college van burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen besliste op 20 april om de natuurlijke Schijn-Scheldeverbinding "niet te weerhouden in de ruimtelijke plannen en projecten".

Onbegrijpelijke flater

“Door te beslissen om het Schijn niet terug in een open bedding met de Schelde te verbinden, begaat Antwerpen een onbegrijpelijke flater” zegt Jens Verwaerde, voorzitter van Natuurpunt Schijnvallei.
Een door de stad bestelde studiestelde nochtans dat die verbinding technisch realiseerbaar is en de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) had zich bereid verklaard om een aanzienlijk deel van de kosten van zo’n verbinding op zich te nemen. Het zou de stad dus zélf relatief weinig kosten.

Pompen versus natuurlijke afvoer

“Wij begrijpen echt niet waarom het college zo’n kans op stadsvernieuwing en externe investeringen afslaat, ondanks de voordelen die een verbinding tussen Schijn en Schelde biedt” klinkt het bij Natuurpunt Schijnvallei. “Door de verbinding niet te voorzien, wordt de stad afhankelijk van pompen om de afvoer van water te garanderen. Wanneer daar een defect optreedt, zit men met een serieus wateroverlastprobleem. Wij blijven voorstander van het werken mét de natuur om dergelijke uitdagingen het hoofd te bieden”.