De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Paddenstoelen troef!

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Doolhofzwam, Heksenboleet, Roze stinkzwam. De afgelopen weken doken er massaal veel hoedjes op. En dat had alles te maken met het wisselvallige, zachte weer.

Voor de paddenstoelenjagers van onze zwammenwerkgroep waren het absolute hoogdagen. Binnen blijven was geen optie. Weer of geen weer, zij trokken er op uit en keerden terug met prachtige foto's van sprookjesachtige zwammen. 

2017 is nu al een topjaar op zwamvlak, maar 2016 was dat helemaal niet. Een kurkdroge septembermaand en vorsttemperaturen eind oktober zorgden er toen voor dat paddenstoelen het massaal voor bekeken hielden. De paddenstoelenjagers bleven dan ook op hun honger zitten.

Gelukkig wordt de schaarste van 2016 dit jaar ruimschoots gecompenseerd. En dat is te merken in het aantal waarnemingen en soorten. De alom bekende vliegenzwam bijvoorbeeld, die werd vorig jaar maar één keer gemeld in de online databank waarnemingen.be. Dit jaar kwamen er al 237 waarnemingen binnen.

De paddenstoelenbonanza zorgt ook voor mooie plaatjes van sprookjesachtige zwammen met tot de verbeelding sprekende namen zoals Elfenbankje, Plooivlieswaaiertje, Muizenstaartzwam enz. Onze zwammenwerkgroep was de afgelopen weken dan ook bijzonder actief. Hieronder zie je welke zwammen de paddenstoelenjagers op hun tochten tegen kwamen.

Geniet van de mooie foto's.

Roodvoetrussula / Gewone heksenboleet / Knolhoningzwam / Roze stinkzwam / Dennenvlamhoed / Doolhofzwam / Groene schelpzwam / Muizenstaartzwam / Koraalzwammetje / Gebuldeld netpluimpje

 

 

Tekst: Philip Barbaix