De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Paddenoverzet Zoersel zoekt vrijwilligers

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op


Corona of niet, onze jaarlijkse paddenoverzet gaat weldra weer van start.  In de loop van februari ontwaken amfibieën uit hun winterslaap en trekken ze massaal naar beken en poelen om zich voort te planten.  Tijdens hun tocht moeten ze vaak een straat of een weg oversteken en lopen de padden en kikkers een groot risico om overreden te worden. 

Vandaar deze oproep om deel te nemen als vrijwilliger om padjes veilig over te zetten. Zowel kinderen als volwassenen zijn van harte welkom. Vanzelfsprekend met inachtname van de geldende Corona-regels. Concreet zal dit dus onder samenscholing van max. 4 personen zijn en met mondmasker (ministerieel besluit).  

Zowel in de Zandstraat,Kluisbaan,Einhovensebaan en Salphensebaan kunnen onze padjes,kikkers en salamanders helpende handen gebruiken.

We komen samen op 6 februari om 10 uur aan de elektriciteitscabine vooraan de Drengel. We plaatsen schermen aan de locaties waar dieren frequent oversteken.

Interesse? Geef je op als vrijwilliger via telefoon: 0485/122540 en geef aan welk gebied je voorkeur heeft. Vermelding van je adres en telefoon is handig.  Er zijn 2 keuzes:

  • Zandstraat en Einhovensebaan: verantwoordelijke Bart Hellemans
  • Salphensebaan: verantwoordelijke André Van Hecke

De vrijwilligers die zich aanmelden worden toegevoegd aan de Whatsapp groep "paddenoverzet Zoersel".  Via die weg kan men met elkaar communiceren en ontvangt men waarschuwingen over de paddentrek.   
Wat heeft men nodig: 

  • Een goede zaklamp
  • Een emmer
  • Een veiligheidshesje
  • Een mondmasker

 

De dieren trekken vooral bij duisternis en op regenachtige avonden met temperaturen boven de 8 graden. Bij wind en vrieskoude gaan laten ze zich niet zien.

Bart Hellemans 0485/122540