De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Padden op komst!

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Lode Rubberecht is al jaren de drijvende kracht achter de paddenoverzetactie in Schilde. In januari wanneer de amfibieën nog in winterslaap zijn, is hij al druk bezig met de voorbereiding van de overzet. Schijnvallei ging eens polshoogte nemen en trok naar de paddenmeester voor een vooruitblik naar een nieuw paddenseizoen.

Winterslaap en warme temperaturen

Schijnvallei: Dag Lode, een nieuw paddenseizoen staat voor de deur. Begint het al wat te kriebelen?

Lode:”Ik moet toegeven dat het stilaan begint te kriebelen, ja.” (lacht)

Schijnvallei: December was een warme maand. In die periode zitten de amfibieën normaal gezien in een winterslaap. Maar dit jaar huppelen ze nog vrolijk rond. Moeten we ons zorgen maken?

Lode: “Ja en nee. Tijdens de Dag van de Natuur op 21 november en zelfs in december werden nog kikkers en padden gespot. Dat is niet verwonderlijk, want de winter is laat dit jaar. Omdat er nog voldoende eten is, valt daarom ook de winterslaap laat dit seizoen. Alles schuift dus gewoon een paar weken op. Ik hoop dat net zoals alle andere jaren januari en het eerste stuk van februari winters zullen zijn. Maximum 5°C en wat nachtvorst zou mooi zijn. Het is belangrijk dat onze amfibieën éénmaal ze in winterslaap gaan er ook in blijven tot de grote voorjaarstrek begint.”

Schijnvallei: Is dat erg als ze toch wakker worden?

Lode:”Een enkele keer ontwaken kan geen kwaad. Maar als ze meerdere keren ontwaken door sterk schommelende temperaturen, dan is er wel een probleem. De stofwisseling komt terug op gang en daardoor worden de vetreserves aangesproken die de beestjes in de zomer en herfst hebben opgebouwd. Het zijn die reserves die ze nodig hebben bij de voorjaarstrek en de voortplanting. Sommige soorten zoals de bruine kikker bijvoorbeeld kunnen tot 3.000 meter ver trekken. Het aantal eitjes dat een vrouwtje kikker tegen dan moet ‘klaarstomen’ bedraagt al snel twee à drieduizend en zelfs meer. Dat kost allemaal heel veel energie en daarom zijn die vetreserves zo belangrijk.”

Ideale trekomstandigheden

Schijnvallei: Wanneer kunnen we trek verwachten?

Lode:”Normaal gezien vanaf half februari t/m begin april. Maar dat is heel moeilijk te voorspellen. Ideale trekomstandigheden in die periode heb je bij een dagtemperatuur tussen 10 en 12°C en een nachttemperatuur van boven de 8°C. Voeg daarbij nog een beetje wind en wat plensende regen en je kan de hele avond padden, kikkers en salamanders rapen. Op zo’n avond loopt de teller al snel op naar 1.000 stuks en meer. Elke overzetter die dat heeft meegemaakt, zal beamen dat dit een unieke ervaring is die door niet veel zaken overtroefd wordt.” (lacht)

Schijnvallei: Waar kunnen mensen overal helpen?

Lode:” Iedereen tussen 3 en 99 jaar kan op vijf plaatsen in de Schijnvallei deelnemen aan een georganiseerde amfibieënoverzet. De Knodbaan in Oelegem bijt gewoonlijk de spits af. Een week tot tien dagen later volgt dan De Pont in Schilde. Afhankelijk van het weer ontwaken vervolgens de amfibieën in de Goorstraat in Oelegem en de Schawijkstraat in Ranst. De hekkensluiter is doorgaans de populatie in de Rode dreef in Schilde.”

Blijf op de hoogte!

Schijnvallei: Hoe kunnen mensen die willen helpen op de hoogte blijven?

Lode:”Op de webpagina van de amfibieënwerkgroep vind je de contactgegevens van de mensen die een paddenoverzetactie organiseren. Voor de overzetactie in Schilde kan je je abonneren op de paddenflits. Met die digitale nieuwsbrief krijg je regelmatig een stand van zaken en je hoort als eerste alle belangrijke weetjes.”

Schijnvallei: het paddenseizoen in Schilde begint officieel met een opstartvergadering. Wanneer vindt die plaats en wat gaat er precies gebeuren?

Lode: “De infoavond gaat door op vrijdag 29 januari om 20 uur in de Bieshof. Dat is een gemeentelijk lokaal naast de St-Guibertuskerk in het dorp van Schilde (Kerkplein). Met een hapje en een drankje geven we de mensen uitleg over de amfibieën die ze kunnen verwachten in Schilde. Swa Drofmans uit Wijnegem komt zijn film van de voorbije overzetacties laten zien. En we proberen ook al een harde kern van overzetters samen te stellen. Zij begeleiden elke overzetactie en zijn het aanspreekpunt voor iedereen die komt helpen. We sluiten af met een gezellige babbel en kennismaking. Iedereen is van harte welkom.”

Schijnvallei: we kijken er naar uit. Bedankt voor je tijd Lode.

Lode: “Heel graag gedaan.”

Tekst: Lode Rubberecht / Philip Barbaix

Praktisch

Webpagina amfibieënwerkgroep

Nieuwsbrief paddenflits Schilde – schrijf je hier in

Opstartvergadering paddenoverzet in Schilde

  • 29 januari 2016 om 20 uur
  • Locatie: gemeentelijk lokaal Bieshof (Kerkplein in Schilde), naast de St-Guibertuskerk