Januari 1982. Het is een strenge winter. In een tuin in Zoersel komt een verzwakte en uitgehongerde vogel terecht. Het is een roerdomp: een zeldzame, mysterieuze reigersoort.
Na 10 dagen in gevangenschap voederen met slachtafval was de vogel er terug bovenop. Hij werd losgelaten in het natuurgebied De Pont in Schilde. Het moerasje met rietkragen is zijn natuurlijke biotoop.
De rietreiger: niet gemakkelijk te spotten
De roerdomp leeft erg teruggetrokken in het riet en is uitstekend gecamoufleerd. De kleur van zijn vederpak zorgt ervoor dat hij één wordt met het rietveld. Bij gevaar aan de rietkant neemt de vogel de ‘paalhouding’ aan en valt hij weg tegen het riet. In Nederland noemen ze hem niet voor niets de ‘rietreiger’.
Je had het al door, deze mysterieuze reigersoort is niet gemakkelijk te spotten. Wie veel geluk heeft, is op de juiste moment op de juiste plaats. Maar meestal was je bezoek een maat voor niets.
Roerdomp op camera
Dankzij onze wildlife camera weten we zeker dat er minstens 1 roerdomp van begin november tot eind februari in De Pont overwintert. Gaat het om hetzelfde dier dat ooit werd vrijgelaten? Misschien wel, een roerdomp kan betrekkelijk oud worden: 25 jaar en ouder.
In tegenstelling tot de blauwe reiger kon onze camera registreren dat de roerdomp ook de broekbossen rond het moeras afschuimt. Waarschijnlijk op zoek naar kleine zoogdieren. Ook van amfibieën is hij niet vies.
Misthoorn
In De Pont overwintert de roerdomp, maar in het Groot Rietveld in Kallo broedt de vogel. Dat gebeurt tussen eind maart en juni. De baltsroep is zeer opvallend en klinkt als een misthoorn. Etienne Van Rooy, auteur van het boek ‘Avifauna van de Schijnvallei’, schreef het als volgt:
Vanuit het rietmoeras
Blaast hij de diepe misthoorn
kilometers ver.
Ook deze winter werd de roerdomp al verschillende keren waargenomen in De Pont. We wensen deze kwetsbare reigersoort een succesvolle migratie naar zijn broedgebied toe en natuurlijk ook veel nakomelingen.
Tekst: Fons Bresseleers / Philip Barbaix