De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Het Grote Vogelweekend 2022

Terug naar lijst

Geplaatst door Rebekka Deleu op

Tel de vogels in je tuin tijdens Het Grote Vogelweekend op zaterdag 29 en zondag 30 januari en doe zo mee aan de grootste vogeltelling in Vlaanderen. Naar goede gewoonte is Michaël Pas onze bevlogen ambassadeur, dit jaar voor het eerst geflankeerd door schrijfster Sarah Devos. Zij zitten alvast klaar achter hun verrekijker.

Voeder de vogels

In de winter vinden vogels minder voedsel, terwijl ze dan juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Insecten verdwijnen onder de grond. Bessen zijn geplukt. Regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. Bovendien zijn de dagen korter en is er dus minder tijd om voedsel te zoeken. Op deze pagina vind je 10 vuistegels voor het voederen en ontdek je ook wie wat eet. Voor vogelvoer en voederhuisjes kan je terecht in onze winkel.

Herken de vogels in je tuin

Ben je niet zeker of je alle tuinvogels kan herkennen? Bekijk dan zeker nog even deze pagina. In onze winkel kan je ook terecht voor een handige zoekkaart van tuinvogels. Altijd handig om bij de hand te hebben en zo kan je op voorhand al wat oefenen.

Tel je tuinvogels

Meetellen is simpel. Van de echte vogelkenner tot de occasionele vogelliefhebber: iedereen kan vogels tellen en zo zijn steentje bijdragen aan het grootste vogelonderzoek van Vlaanderen.

Zo tel je correct mee:

  1. Neem papier en eventueel je verrekijker bij de hand en bekijk de vogels in je tuin of op je terras gedurende 15 minuten. Overvliegende vogels tellen niet mee.
  2. Noteer per soort het aantal verschillende vogels dat je tijdens jouw telling zag en geef je telling via de website in.Ben je niet zeker of het over verschillende vogels gaat? Noteer dan het aantal vogels per soort die je tegelijkertijd zag.
  3. Tel je nog een keer op een ander tijdstip tijdens het weekend? Geef dan een nieuwe telling door.

Toch nog wat onzeker over hoe je moet tellen? Bekijk dan het zeker filmpje hieronder.