De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Verslag boomplantactie Beemdkant

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Op 12 december 2015 plantte het beheerteam 250 jonge bomen in de Beemdkant. Dat natuurgebied ligt op de grens van Wijnegem en Wommelgem. Een strook van 9 bij 120 meter werd beplant met inheemse planten zoals meidoorn, hazelaar, spork, zomereik enz. Dat gebeurde op een plek waar een stort van huishoudelijk afval begraven ligt.

Een deel van het natuurgebied werd vroeger gebruikt als stortplaats voor huishoudelijk afval van de grootstad Antwerpen. Eind jaren ’80 is het storten gestopt. In plaats van de gronden te saneren heeft men de afvalberg begraven onder een laag aarde. Een pijnlijke erfenis uit het verleden.

Vandaag mag een deel van die ‘vervuilde’ grasvlakte spontaan verbossen. Op een strook van zo’n 1.000 m² heeft het beheerteam de natuur alvast een handje geholpen door 250 jonge bomen te planten. Enkele weken voordien werd het terrein voorbereid door de professionele ploeg van Natuurpunt. Met tractors en ander materiaal maaide de ploeg het terrein en boorde ze de plantgaten. De gemeente Wommelgem bezorgde Schijnvallei een gratis vracht compost. Die dient als extra voeding voor de wortels van de jonge planten.

Midden december kon het planten dan beginnen. Dat gebeurde volgens een stramien waarbij telkens vijf stuks van een zelfde soort geplant werden. In de volgende vijf gaten plantten we een andere boomsoort. Zo zorgen we voor afwisseling in soorten.

Nu maar hopen dat de jonge bomen erin slagen dat deel van het voormalige stort om te vormen tot een mooie, waardevolle houtkant.

Vind je natuur in jouw omgeving ook belangrijk?

Kom ons beheerteam dan versterken. Elke maand organiseren we op zaterdagvoormiddag een werkdag in één van onze natuurgebieden. Van 9 tot rond de middag, hapjes en drankjes zijn voorzien. Mail ons je gegevens en we houden je op de hoogte.

Tekst: Philip Barbaix