De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Een knuppelpad voor De Pont

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Verslag van een werkdag – Philip Barbaix

7 februari. Een ijskoude zaterdagochtend. Met zo’n weer blijf je liever in bed liggen, maar niet vandaag. Na een paar tassen koffie en een stevig ontbijt vertrek ik naar De Pont in Schilde.

Met 11 waren we, het beheerteam Schijnvallei van onze vereniging. Elke maand komen we samen in één van de natuurgebieden die we met de Schijnvallei beheren. Het doel: de natuur in onze omgeving een handje toesteken.

Deze keer organiseerde conservator Fons Bresseleers de werkdag in De Pont. Dit natuurgebied herbergt een schat aan biodiversiteit dankzij het gevarieerde landschap. En dat proberen we met de beheerploeg in stand te houden. We zorgen er ook voor dat het gebied toegankelijk blijft voor wandelaars. En aan die toegankelijkheid was werk aan de winkel.

Rond De Pont slingert een pad dat voor een stuk naast Het Schijn loopt. Het wordt veel gebruikt door wandelaars. De sneeuw en regen van de laatste weken hebben sommige delen van het pad veranderd in een modderpoel. Daardoor was het onbegaanbaar geworden. Het plan: hier een knuppelpad van Zwarte els aanleggen. Die houtsoort rot niet als het op een drassige, natte plek ligt.

Iets verderop langs Het Schijn in het natuurgebied groeit een bos vol dunne elzen. Om dat stukje van De Pont waardevoller te maken, passen we een oude beheertechniek toe: hakhoutbeheer. Om de 3 tot 5 jaar kappen we een deel van het elzenbos. Zo ontstaat er meer variatie en geven we meer soorten (planten, mossen, insecten…) de kans om er zich te vestigen.

Gewapend met kettingzaag en kapmes zaagden we ongeveer 120 stammetjes van 1 meter lang en 10 cm diameter. Ideaal voor een knuppelpad. Die legden we achter mekaar in een ondiepe bedding en bedekten we nadien met aarde en modder. De zwaardere stukken els reserveerden we als brandhout voor de vrijwilligers die mee komen helpen. En van de rest maakten we een grote takkenhoop: een natuurlijke schuilplaats voor allerlei zangvogels, egels, salamanders, padden enz.

Vlakbij het nieuwe knuppelpad deden we nog een zeldzame vondst: een rode kelkzwam (zie foto onderaan). Dat is een typische winterzwam die op hout groeit. Er bestaan drie soorten. Alleen met een microscoop krijg je zekerheid over welke soort het gaat. Een klus voor de Zwammenwerkgroep van Schijnvallei.

Tussen al dat hard labeur was er ook tijd om bij te praten in goed gezelschap met een warme koffie en een stralende winterzon. Rond de middag zat de werkdag erop.

Voortaan hoef je dus niet meer door een modderpoel te waden als je het pad rond De Pont volgt.

Zin om mee te komen helpen?

Stuur dan een mail met je gegevens (naam, voornaam, eventueel woonplaats) naar info@schijnvallei.be. Ervaring is niet nodig.

Elke maand op een zaterdagvoormiddag vindt er een werkdag plaats in één van onze natuurgebieden: De Pont, Het Veer, Rundvoort of Beemdkant. We beheren van 9 tot 12 uur. Drank en hapjes worden voorzien.

Ongeveer een week voor de werkdag plaats vindt, ontvang je een mail met alle info.