De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Broedende torenvalken in het Atheneum Deurne

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Goed vogelnieuws uit Deurne. In het Koninklijk Atheneum broedt een koppel torenvalken. En dit voor het vierde jaar op rij.

De school hing een camera op en die filmt 24 uur op 24 de valken. Je kan de beelden live bekijken via het internet. Meer hadden wij niet nodig om te gaan praten met directeur Dirk Boeye.

Schijnvallei: Dirk, hoe zit dat met die torenvalken?

Dirk: “Het verhaal van de torenvalken begint vier jaar geleden. Toen broedde er een koppel op een vensterbank aan de speelplaats. Het duurde niet lang of de jongen belandden tussen de spelende kinderen. De vensterbank was natuurlijk te klein voor zo’n uit de kluiten gewassen jong. We hebben de jongen dan terug gezet op het dak. Nadien hebben we ze niet meer gezien.”

Schijnvallei: En wat gebeurde er het jaar daarna?

Dirk: “Toen hebben de torenvalken voor een andere locatie gekozen. Ze hadden begrepen dat die vensterbank geen ideale broedplaats is (lacht). De conciërge zag de vogels regelmatig in een nis aan de andere kant van het gebouw. Ze hadden een nieuwe plek gevonden en daar broeden ze al 3 jaar met succes.”

Schijnvallei: Jullie hebben ondertussen een camera opgehangen. Hoe is dat gegaan?

Dirk: “Dat was een cadeautje van de beveiligingsfirma van de school. En daar zijn we hen heel dankbaar voor. Dat we de beelden nu live uitzenden via het internet hebben we te danken aan Michael Afonin, een eerstejaarsstudent die de nis ook van bij hem thuis kan zien. Hij bleef maar aandringen om werk te maken van een kabelverbinding naar de camera. Uiteindelijk kon ik niet anders dan toegeven (lacht). Die investering heeft de school voor haar rekening genomen.”

Schijnvallei: Een kost die al mooie beelden heeft opgeleverd?

Dirk: “Zeker en vast! Kijk zelf maar eens.”

Schijnvallei: Dirk, bedankt voor je tijd.

Dirk: “Graag gedaan!”

Bekijk de beelden

De live beelden kan je hier bekijken.

Als de vogels reeds zijn uitgevlogen, kan je opgenomen beelden bekijken: