De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

De bonte vliegenvanger

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Tijdens de vogelwandeling in Schilde op 26 april zagen en hoorden we heel wat vogels: middelste bonte specht, nachtegaal, grote gele kwikstaart, tuinfluiter enz. En uitzonderlijk twee bonte vliegenvangers.
Ook op andere plaatsen in de schijnvallei werden deze vogeltjes gehoord. Wij trokken naar vogelkenner Dirk Demey voor meer tekst en uitleg bij deze wederopstanding.

Schijnvallei: Dirk, hoe zit dat met die bonte vliegenvangers?

Dirk: “Twee weken geleden rond het weekend van 1 mei was het me al opgevallen. Tijdens de wandeling in de Pont en omgeving zaten er opvallend veel bonte vliegenvangers te zingen. Eerst hoorden we twee mannetjes aan de Witte Brug, recht tegenover het  Park van Schilde. En diezelfde avond waren er ook twee mannetjes aan het zingen in de tuin van Petra Rensonnet, in de buurt van de Knodbaan te Oelegem. Groot was mijn verbazing toen ik de volgende morgen de krassende, korte zang van een bonte vliegenvanger hoorde in mijn eigen tuin.”

Schijnvallei: Maar dat was nog maar het begin.

Dirk: “Klopt, een paar dagen later zijn er nog meer bonte vliegenvangers in de Schijnvallei gesignaleerd. Drie zingende vogels in het Kotsbos tussen Schilde en Sint-Job in ’t Goor, een aan het Antitankkanaal en nog een in ons natuurreservaat Het Veer. Dat brengt het totaal aantal zangposten op 10: een ongezien record.”

Schijnvallei: We mogen bijna van een invasie spreken. Vanwaar komen die bonte vliegenvangers plots?

Dirk: “Een invasie, dat mag je wel zeggen. En daar zijn we heel blij mee, maar het is mij een raadsel waarom deze soort het nu ineens zo opvallend goed doet. Er zal wel een goede reden zijn, maar voorlopig hebben we daar het raden naar. We kunnen alleen maar blij zijn met deze wederopstanding en hopen op een opmars van de bonte vliegenvanger in de schijnvallei.”

Schijnvallei: Je hebt zelf een bonte vliegenvanger in je tuin. Vertel eens …

Dirk: “Ja, dat was wel even verschieten toen ik hem hoorde zingen en zag vliegen. Want mijn tuin is niet bepaald het type tuin waar je een bonte vliegenvanger verwacht. Zowel het bos tegenover Schildepark als de tuin van Petra zijn dat wel: een grote oppervlakte met veel bomen en struiken. In vergelijking daarmee is mijn tuin eerder klein. Er staan geen hoge bomen, maar ik zorg wel voor wilde hoekjes. Er is een natuurlijk vijvertje en de planten in mijn tuin zijn bijna allemaal inheems. Dat heeft er ongetwijfeld wel iets mee te maken.”

Schijnvallei: Hoe gedraagt hij zich naar andere vogels?

Dirk:”Hij heeft het onlangs aan de stok gehad met een koolmees. De bonte vliegenvanger en die koolmees hadden hun oog laten vallen op hetzelfde nestkastje. En de vliegenvanger verdedigt die nestplaats met vuur en vlam. Regelmatig zie ik hem in de appelboom vlak voor de nestkast de wacht houden en soms zit hij erop of duikt hij er snel even in. De koolmees moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een nestkast iets verderop.”

Schijnvallei: En? Heeft hij al een wijfje aan de haak geslagen?

Dirk: (lacht) “Voorlopig nog niet, maar het is wel een volhouder. Opgeven staat niet in zijn woordenboek. Hij zingt de borst uit zijn lijf van ’s morgens vroeg tot in de namiddag. Of hij een partner gaat vinden, dat zal de toekomst uitwijzen. Maar als er niet snel een wijfje komt opdagen, zal hij het wellicht voor bekeken houden. Intussen is het een waar genoegen om dit redelijk zeldzame zomervogeltje hier op bezoek te krijgen.”

Tekst: Dirk Demey en Philip Barbaix

Tips voor een vogelrijke tuin

Dirk kreeg eerder dit jaar nog speciale vogels op bezoek in zijn tuin zoals kepen, appelvinken en een ijsvogel. Wil je zelf ook een vogelrijke tuin, lees dan even volgende tips.

  • Zorg hier en daar voor wilde hoekjes
  • Zorg voor veel inheemse planten, struiken en bomen
  • Leg een natuurlijk vijvertje aan
  • Voeder consequent vogels tijdens de winter (zorg voor variatie in het voedsel: zaden, vetblokken met insecten …)