De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Bomenplantactie voor vlinders en bijen

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Het gaat niet goed met onze bijen en vlinders. Een groep Duitse insectenkenners bracht onlangs een dramatische evolutie aan het licht. Sinds 1989 is er een terugval van maar liefst 78% van alle insectensoorten.

Natuurpunt Schijnbeemden wil hier iets aan doen en plant het eerste vlinder- en bijenbos van de regio. Hiervoor selecteerden we zo'n 500 inheemse bomen en struiken met een hoge nectar- en stuifmeelwaarde. 

Op 30 november plant Natuurpunt Schijnbeemden het eerste vlinder- en bijenbos van de regio in natuurgebied Beemdkant op de grens van Wommelgem en Wijnegem. Dat gebeurt met de financiële steun van Cera.

Maar liefst 500 inheemse bomen en struiken met een hoge nectar- en stuifmeelwaarde gaan de grond in. In totaal planten we 24 soorten: van de vroegbloeiende wilg tot de laatbloeiende spork. Zo krijgen insecten zoals vlinders en bijen alle kansen. En dat is nodig, want het verdwijnen van noodzakelijke stuifmeel- en nectarbronnen is een belangrijke oorzaak van de bijensterfte. En ook dagvlinders kunnen best wat nectar gebruiken. Ongeveer 2/3 van de soorten doet het slecht, sommigen zijn zo goed als verdwenen.

Tegelijk zal het nieuwe bos ook kansen geven aan insecten om er zich voort te planten. En ook andere dieren zoals vogels en eekhoorns zullen op termijn profiteren van de zaden en vruchten van het bos.

Van stort tot vlinder- en bijenbos

Het planten gebeurt in natuurgebied Beemdkant op een met grond afgedekt perceel dat in de jaren’60 diende als huishoudelijk afvalstort. Het stuk was al gereserveerd voor spontane verbossing, maar dat proces verloopt zeer moeizaam.

Een test enkele jaren geleden met gelijkaardig plantsoen wees uit dat jonge bomen wel wortel schieten op voorwaarde dat ze geplant worden in een plantgat dat diep genoeg is.  Zo kunnen ze grondwater opzuigen en een stevig wortelgestel uitbouwen.

Help mee

Wie graag mee helpt, wordt verwacht op 30 november om 9.30 uur stipt met spade aan de ingang van de scoutslokalen ter hoogte van het T-kruispunt Koolsveldlaan Brouwerslaan in Wijnegem. Vanaf daar neemt conservator Jan Dewilde je mee richting Beemdkant.

Het terrein zal tegen dan plantklaar gemaakt worden. Het enige wat nog moet gebeuren is de bomen in de gaten planten samen met wat zwarte teelaarde dat dient als extra voeding.

Meer info?

info@schijnvallei.be / 03 354 55 06

 

Tekst: Pieter Wuyts, Jan Dewilde, Philip Barbaix.