De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Behaagactie 2018

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

In Borsbeek, Wijnegem, Schilde, Zoersel en Malle organiseren we samen met milieuraden en gemeenten ook dit jaar weer een behaagactie. De 25ste editie ondertussen. Vanaf 1 september kan je er terecht voor inheems plantgoed tegen voordelige prijzen. En de natuur vaart er wel bij!

Struiken, bosjes en houtkantjes: leefgebied voor vogels en vlinders

Je tuin of balkon is voor heel wat dieren uit onze omgeving dé plek om eten te vinden: bessen, nectar, stuifmeel, blaadjes, zaadjes,… Vlinders gebruiken de bladeren of takken van bepaalde planten om er hun eitjes op te leggen. De uitgeslopen rupsen eten dan van die plant voor ze verpoppen tot de prachtige vlinders. Tijdens hun reis naar andere oorden vinden trekvogels voedsel in bes-dragende soorten zoals Gelderse roos, vlier enzovoort. Andere vogels gebruiken struikjes dan weer om er veilig hun nest in te kunnen verbergen of … als uitkijkpost om van daaruit de omgeving toe te zingen: hier ben ik, die is mijn territorium! Ook vlinders doen dat: ze overschouwen en verdedigen een territorium vanop bladeren en takken.

Een gevarieerd landschap met houtkanten, kleine bosjes en ruigere plekjes biedt de natuur een veelheid aan kansen om er te leven. Deze kleine landschapselementen zijn de afgelopen decennia sterk in aantal en oppervlakte afgenomen. Maar … je kan daar wat aan doen. Plant zélf mee struiken en boompjes uit het pakket van de behaagactie, die we ook dit jaar in samenwerking met de gemeenten Borsbeek, Wijnegem, Schilde, Malle en Zoersel organiseren.

We hebben inheemse soorten – en indien mogelijk autochtoon plantgoed – gekozen omdat die aantrekkelijker zijn voor vele insecten en vogels en beter bestand zijn tegen de grillen van ons klimaat dan exotische soorten. Dit jaar zijn er voor het eerst ook enkele fruitboomsoorten in het aanbod opgenomen. De gekozen fruitboomsoorten zorgen allen voor een formidabele bloei, een waar eldorado voor wilde bijen en hommels. Terwijl het fruit, al dan niet afgevallen, een belangrijke voedselbron is voor vogels en vlinders.

Speciaal om de solitaire bijen te helpen zit er ook deze keer weer een bijenhotel en een bijenbosje in het aanbod. De gemeente Wijnegem biedt bovendien een fruit- en kleinfruitassortiment aan ism de Nationale Boomgaardenstichting.

De streekeigen haagpakketten, (fruit)bomen en planten worden tegen sterk verlaagde prijzen aangeboden én de inkomsten van de behaagactie worden door Natuurpunt Schijnvallei gebruikt voor het aankopen en inrichten van natuurgebieden uit de Schijnvallei.

Plant ze in de herfst, zodat hun wortels goed kunnen “pakken”. En dan is het wachten op de eerste vogel of vlinder die tussen de takken en bladeren komt verkennen. Of wie weet komt er wel een meikever knabbelen van de blaadjes van de haagbeuk.

Bestel uw plantgoed via de gemeente

Beschrijving van het aanbod, bestelformulieren en wijze van betaling zijn te vinden in uw gemeenteblad en/of op de website van uw gemeente. Let op: het aanbod kan verschillen van gemeente tot gemeente. Bestellen kan van 1 september tot 26 oktober 2018 (opgelet voor Wijnegem slechts tot 17 oktober 2018). Afhalen kan op zaterdag 1 december 2018.

Een folder met plantbeschrijvingen en onderhoudstips is te vinden op de website van de behaagactie.

Voor meer info kan u terecht bij uw gemeente:

Borsbeek: Milieudienst 03 320 94 02 info en bestelformulier Borsbeek
Wijnegem: Dienst Leefmilieu 03.288.21.57 info en bestelformulier Wijnegem
Schilde: Milieudienst 03.380.16.11 info en bestelformulier Schilde
Zoersel: Milieudienst 03 298 09 10 info en bestelformulier Zoersel
Malle
: Duurzaamheidsambtenaar 03 310 06 37 info en en bestelformulier Malle

of op ons secretariaat 03.354.55.06