De regionale werking van Natuurpunt voor 's Gravenwezel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Borgerhout, Deurne en Wijnegem.

Behaagactie 2017

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

In Antwerpen, Borsbeek, Schilde, Wijnegem en Wommelgem loopt er ook dit jaar weer een behaagactie. Tot  27 oktober kan je er terecht voor inheems plantgoed tegen voordelige prijzen. En de natuur vaart er wel bij!

Struiken, bosjes en houtkantjes: leefgebied voor vogels en vlinders

Je tuin of balkon is voor heel wat dieren uit onze omgeving dé plek om eten te vinden: bessen, nectar, stuifmeel, blaadjes, zaadjes,… Vlinders gebruiken de bladeren of takken van bepaalde planten om er hun eitjes op te leggen. De uitgeslopen rupsen eten dan van die plant voor ze verpoppen tot de prachtige vlinders. Tijdens hun reis naar andere oorden vinden trekvogels voedsel in bes-dragende soorten zoals Gelderse roos, vlier enzovoort. Andere vogels gebruiken struikjes dan weer om er veilig hun nest in te kunnen verbergen of … als uitkijkpost om van daaruit de omgeving toe te zingen: hier ben ik, die is mijn territorium! Ook vlinders doen dat: ze overschouwen en verdedigen een territorium vanop bladeren en takken.

Een gevarieerd landschap met houtkanten, kleine bosjes en ruigere plekjes biedt de natuur een veelheid aan kansen om er te leven. Deze kleine landschapselementen zijn de afgelopen decennia sterk in aantal en oppervlakte afgenomen. Maar … je kan daar wat aan doen. Plant zélf mee struiken en boompjes uit het pakket van de behaagactie, die we ook dit jaar in samenwerking met de gemeenten Antwerpen, Borsbeek, Schilde, Wijnegem en Wommelgem organiseren.

We hebben inheemse soorten gekozen omdat die aantrekkelijker zijn voor vele insecten en vogels en beter bestand zijn tegen de grillen van ons klimaat dan exotische soorten. De streekeigen haagpakketten, bomen en planten worden tegen sterk verlaagde prijzen aangeboden én de inkomsten van de behaagactie worden door Natuurpunt Schijnvallei gebruikt voor het aankopen en inrichten van natuurgebieden uit de Schijnvallei.

Plant ze in de herfst, zodat hun wortels goed kunnen “pakken”. En dan is het wachten op de eerste vogel of vlinder die tussen de takken en bladeren komt verkennen. Of wie weet komt er wel een meikever knabbelen van de blaadjes van de haagbeuk.

Speciaal om de solitaire bijen te helpen zit er ook deze keer weer een bijenhotel en een bijenbosje in het aanbod. De gemeente Wijnegem biedt bovendien een fruit- en kleinfruitassortiment aan ism de Nationale Boomgaardenstichting.

Bestel uw plantgoed via de gemeente

Beschrijving van het aanbod, bestelformulieren en wijze van betaling zijn te vinden in uw gemeenteblad en/of op de website van uw gemeente. Bestellen kan van 1 september tot 27 oktober 2017. Afhalen kan op zaterdag 25 november 2017.

Een folder met plantbeschrijvingen en onderhoudstips is te vinden op de website van de behaagactie.

Voor meer info kan u terecht bij uw gemeente:

Antwerpen: Ecohuis 03.217.08.11
Borsbeek: Milieudienst 03.320.94.02
Schilde: Milieudienst 03.380.16.11
Wijnegem: Dienst Leefmilieu 03.288.21.57
Wommelgem: Milieudienst 03.355.12.58
of op ons secretariaat 03.354.55.06