De regionale werking van Natuurpunt voor 's Gravenwezel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Borgerhout, Deurne en Wijnegem.

Vleermuizenobjecten

Ligging

Kasteelkelder in het Schildehof
De Schans van Schilde met de vijf bunkers (langs de Antitankgracht)
De bunker in het Catershof.

Landschap

Sinds 2002 heeft Natuurpunt Schijnvallei vzw enkele bunkers, een kasteelkelder en een schans in beheer gekregen van de gemeente Schilde. De bedoeling was om deze gebouwen in te richten om ze geschikt(er) te maken als overwinteringsplaats voor vleermuizen. Tijdens de winter zijn de vleermuizen heel gevoelig voor verstoring, waardoor het belangrijk wordt om rustige overwinteringsplaatsen aan te bieden. Door het afsluiten van plaatsen waar de omstandigheden ideaal zijn voor de overwintering, wordt de kans op overleven groter. In het verleden werd in sommige van deze objecten reeds onderzoek gedaan naar het voorkomen van vleermuizen in de winter, met soms zeer goede resultaten. Al de bunkers en de schans maken deel uit van de Versterkte Vesting Antwerpen, waarbij de Antitankgracht sinds 1940 een belangrijke rol speelt. Als structuurbepalend landschapselement heeft de Antitankgracht ook een belangrijke functie.

Beheer

Door afsluiten van de ramen met houten panelen wordt binnenin een constante temperatuur en vochtigheid gegarandeerd. Jammer genoeg werden de afsluitingen bij herhaling vernield. Omwille van dit vandalisme is momenteel enkel de kasteelkelder nog afgesloten.

Toegankelijkheid

De vleermuizenobjecten zijn niet toegankelijk.

Contactpersonen

Kris Boers
Lode Rubberecht 03/353.21.68
Bram Van Ballaer 0485/46.46.77