De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

NP Antwerpen Stad

Om ‘natuur in de stad’ meer aandacht en kansen te geven werd in de grootste stad van Vlaanderen, de afdeling Natuurpunt Antwerpen Stad opgericht. Natuurpunt Antwerpen Stad (NAS) verenigt de leden van Natuurpunt die wonen in Antwerpen (2000, 2018, 2060), in Borgerhout (2140) binnen de Ring en in Berchem (2600).

Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat stedelijke omgevingen niet noodzakelijk 'verloren’ hoeven te zijn voor natuur. Integendeel, de grote diversiteit aan habitats in de stad zorgt vaak juist voor een grote diversiteit aan planten en dieren. Wel is het zo dat die gemeenschappen erg te lijden hebben onder de stress van een stedelijke biotoop en dat ze daardoor gevaar lopen uit te sterven. De stad vormt een specifieke biotoop, die ook om een specifieke benadering vanuit het natuurbeheer vraagt.

NAS geeft de natuur in de stad de aandacht die ze verdient en stelt alles in het werk om deze habitats te vrijwaren. Dit realiseren ze door het beleid in onze stad te beïnvloeden en de bewoners te informeren door het opzetten van allerhande activiteiten en infomomenten. Ze inventariseren flora en fauna en we beschermen deze door beheerwerken uit te voeren in ons natuurgebied en andere groene plekken in de stad.

In het district Berchem beheert NAS een belangrijk erkend natuurgebied: de Wolvenberg. Het gebied is gelegen langs de Singel en sluit aan bij het complex van bermen langs de kleine ring rond Antwerpen (R1). Zo staat het in verbinding met het provinciaal park en natuurgebied Ter Rivierenhof in Deurne in het noorden en de Hobokense Polder in het zuiden.

Het “Park Mee!”-project betrekt bewoners bij het ecologische beheer van de groene ruimte in hun buurt. Deze vernieuwende manier van beheren wordt voor het eerst toegepast in Domein Hertoghe, een weinig gekend parkje tussen Markgravelei en Karel Oomsstraat.

De afdeling Natuurpunt Antwerpen Stad heeft een eigen website.